Centrul „Clasa Viitorului” implementează Programul Național de alfabetizare digitală etapa a II-a

404

Utilizarea pe larg a dispozitivelor și a aplicațiilor digitale este o realitate, iar copiii de azi vor fi adulți într-o lume cu siguranță diferită, având în vedere viteza progresului tehnologic. Potrivit Future of Jobs Report 2020, World Economic Forum, 60% din locurile de muncă pentru care se pregătesc copii aflați astăzi în grădinițe, încă nu au fost inventate. Rolul sistemului educațional este să pregătească copii care să înfrunte o lume aflată în rapidă transformare tehnologică, economică și socială, copii adaptabili și cu capacitate de a face față schimbărilor.

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” implementează Programul Național de alfabetizare digitală etapa a II-a, lansat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, destinat cadrelor didactice din instituțiile de educație timpurie (IET).

Astfel, formatorii Centrului „Clasa Viitorului” au elaborat un program care să răspundă nevoilor de instruire ale beneficiarilor. Programul are drept scop formarea competențelor digitale ale educatorilor pentru elaborarea și gestionarea conținuturilor digitale, imaginilor, prezentărilor electronice, comunicarea sigură în spațiul online, inițierea în serviciile de bază Google pentru educație, în vederea asigurării unui demers didactic de calitate.

În perioada 30 iunie – 6 iulie 2021, doi formatori naționali ai Centrului „Clasa Viitorului” au instruit 35 de formatori regionali, care în format cascadă au instruit 271 de formatori locali.

Următoarea etapă prevede instruirea a 10.285 de cadre didactice din IET, dintre care 1.339 de educatori cu nivel începător, care urmează a fi instruiți offline, și 8.946 de educatori cu nivel mediu și avansat, care vor fi instruiți online.

Programul de formare este constituit din 90 ore, dintre care 24 cu contact direct și 66 lucru individual.

Amintim că, în perioada estivală a 2020, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului” a implementat Programul Național de Alfabetizare și dezvoltare a competențelor digitale a cadrelor didactice din învățământul general. Beneficiari ai programului au fost 20.045 de profesori.  

Programul Național de alfabetizare digitală a cadrelor didactice etapa a II-a  este implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, susținut de către UNICEF cu suportul financiar al USAID.

Imprimare