Siguranța în timpul zborului cercetată de liceeni

456

”Lucrurile mari au începuturi mici”
Prometheus

Datorită proiectului ”Clasa Viitorului”, Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” beneficiază de dispozitive performante care permit elevilor să-și lărgească orizontul cunoașterii în domeniul STEAM.

Utilizând unele din echipamentele din dotare, și anume mini-calculator Raspberry Pi și un dispozitiv Matrix Creator, elevii clasei a X-a ”C”, Corneliu Catlabuga, Alexandru Dobrovolschi și Tudor Sclifos, au cercetat cum combinația acestor dispozitive poate rezolva o anumită problemă din domeniile aeronauticii și cosmonauticii.

Siguranța oamenilor în timpul zborului este prioritară. Din varii motive (factorul uman, erori în construcția aeronavelor și stațiilor spațiale, coroziunea materialelor, ciocnirea cu deșeuri spațiale, etc.) pot apărea fisuri în navă. Datorită sunetului creat de scurgerea rapidă a aerului, elevii au creat și au programat dispozitivul care indică direcția fisurii. Astfel, dispozitivul ar ajuta piloții și cosmonauții să depisteze fisura și să o elimine în timp restrâns, reușind să fie ermetizată nava. În așa fel pot fi salvate resurse necesare pentru susținerea vieții pe navă (aerul).

Această cercetare este una din primele efectuate în cadrul proiectului ”Clasa Viitorului” și a trezit deja interesul elevilor, care la rândul lor și-au propus să caute și posibilități noi de aplicare a dispozitivelor date.

Imprimare