Oportunități de inițiere în profesiile viitorului: Elevii din Șoldănești învață robotică și IT încă din clasele primare

335
Tinerii de astăzi știu că tehnologiile pot schimba lumea, iar roboții pot fi utili oamenilor în foarte multe domenii. Școlile din Republica Moldova fac pași fermi pentru modificarea cursurilor și metodelor de predare, pentru a oferi soluții moderne de învățare. Pentru atingerea acestor scopuri, în ultimii ani au fost făcute instruiri în domeniul IT și au fost implementate programe de robotică cu sprijinul poporului american prin intermediul USAID și altor donatori, în cadrul cărora școlile din Republica Moldova au fost dotate cu roboți.

Programul Robotică Educațională face parte dintr-o inițiativă de promovare a STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în Republica Moldova, cu scopul de a crea o nouă forță de muncă calificată pentru industria IT în creștere și dezvoltare a IT și de a diminua exodul de specialiști. În prezent, peste 140 de școli din țară sunt implicate în acest program, iar numărul lor continuă să crească. Prin intermediul programului de robotică, tinerii își îmbunătățesc abilitățile digitale și au șanse mari să obțină locuri de muncă bine plătite.

Elevii Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”, unicii din raionul Șoldănești care învață robotică

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Șoldănești este unul dintre beneficiarii proiectului Robotică Educațională, singurul din raion. În fiecare zi de luni, miercuri și joi aici se țin lecții de robotică și vin copii începând cu clasa a IV-a. Aici, copiii construiesc roboți, îi dezasamblează, apoi reconstruiesc alte obiecte. O lecție durează, teoretic, o oră și jumătate, însă din pasiune pentru robotică, cei peste 20 de copii stau mult mai mult.

 

Cea care predă lecțiile de robotică este profesoara de informatică Ecaterina Leontieva. Aceasta a beneficiat, din start, în calitate de profesor, de o instruire de trei zile la Centrul Tekwill, organizată cu sprijinul poporului american, prin intermediul USAID și al altor parteneri internaționali. „Am învățat despre robotică și programarea roboților. Am primit materiale didactice care pot fi utilizate mai departe în procesul de predare”, spune Ecaterina Leontieva.

După finalizarea instruirii, profesoara a revenit în liceu pentru a implementa cunoștințele acumulate la cursul de robotică.

„Această generație este viitorul nostru și trebuie să investim în ea”, susține profesoara de informatică Ecaterina Leontieva

Liceul a obținut primii roboți în anul 2017 în cadrul acestui proiect. Ulterior, școala a mai cumpărat, cu forțe proprii, un robot, costul acestuia s-a ridicat la circa 10 mii de lei. Mai târziu, în cadrul programului de robotică finanțat de USAID și alți donatori, elevii au mai primit doi roboți și seturi adiționale utilizate la construcție, iar Consiliul Raional a oferit o sumă de bani din care au mai fost procurați șase roboți.

Chiar dacă au și alte activități extrașcolare, elevii sunt mult mai activi și doresc să se implice, să participe la competiții naționale de robotică, mai spune profesoara. „Sunt pasionați, sunt entuziasmați și este îmbucurător că la cursuri vin chiar și elevi din clasele primare. Ne dăm seama că această generație este viitorul nostru și trebuie să investim în ea”, subliniază doamna Leontieva.

Au participat la concursul Sumo-Bot Challenge și, deși sunt debutanți, copiii au avut succes: din patru runde, două au fost câștigate. Ei sunt motivați să participe la astfel de activități, iar anul acesta planificăm să participăm la proiectul „Clasa Viitorului”, care ne va oferi mai multe oportunități de dezvoltare, datorită spațiilor de învățare ce vor fi dotate cu mobilă flexibilă și echipamentelor digitale moderne, ce facilitează procesul de învățare a elevilor”, povestește Ecaterina Leontieva.

Părinți mulțumițși elevi cu planuri mari de viitor

„Pe viitor planific să merg la facultatea de IT de la Universitatea Tehnică din Chișinău sau la o altă instituție, ca să devin un bun programator”, spune Danu Macrii, unul dintre elevii beneficiari ai cursului de robotică.

2D2A0938

Profesoara de informatică susține că și părinții copiilor sunt mulțumiți și fericiți că aceștia frecventează cursurile de robotică. „Noi promovăm toate activitățile lor pe pagina de Facebook, iar părinții vin cu comentarii, aprecieri și mulțumiri. Suntem unica școală din raion care are cursuri de robotică, pentru că avem mulți copii, iar la cursuri vin și copii din satele vecine și chiar din raionul vecin”, spune cu mândrie doamna Leontieva.

2D2A1012

Robotica îi ajută pe copii să se pregătească și la alte obiecte cum ar fi fizica, unde trebuie să prezinte diferite tipuri de mișcări. „La acest curs, copiii dezvoltă competențe în inginerie, de construcție, de determinare a obstacolelor, de utilizare a senzorilor și tot ce ține de viitor, căci construcțiile țin de viitor. Aici copiii sunt pregătiți pentru un eventual viitor de inginer, operator, lucrător la vreo uzină”, conchide profesoara.

###

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova. Aflați mai multe detalii pe www.sua.md.

Imprimare