Învaţă din ziua de ieri, trăieşte în ziua de azi şi speră pentru ziua de mâine

973

O societate modernă este o societate informatizată. Programul ROBOCLUB este o nouă iniţiativă educaţională, care oferă elevilor oportunitatea de a aplica în viață, cu succes tehnologii moderne. Liceul Teoretic ”George Coşbuc” din municipiul Bălţi face parte din marea familie ROBOCLUB deja al treilea an, timp în care elevii au obţinut competenţele digitale necesare carierei din ziua de mâine. Prin participarea la concursul First Lego League Moldova ei nu doar învaţă concepte teoretice, dar le și aplică în practică.

Datorită muncii asidue, spiritului de echipă şi bunei colaborăre echipa Way2Win a Liceului ”George Coşbuc”, în calitate de vicecampioană în competiția First Lego League Moldova, ediția 2019 a avut marea ocazie să reprezinte Republica Moldova la Competiţia Internaţională de Robotică, care a avut loc recent în oraşul Izmir, Turcia. Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a patru zile şi a adunat 101 echipe din 89 de ţări.

Echipa Way2Win a fost coordonată de profesoarele de fizică/informatică Inna Beșliu și Aurica Morari și a avut în componența sa pe: Dan Balan, Cristian Lai, Cătălin Grușcă, Victoria Lupașcu, Ana Grincic, Gabriela Ioxa, Natalia Fiștic și Vlad Russu, elevi în clasele a VIII-a și a X-a.

FUAR IZMIR este cel mai mare târg de expoziţii din Turcia, se extinde pe o suprafaţă de 330 000m2. Acesta a fost locul unde și-au dat întâlnire echipele participante.

Fiecare echipă, inclusiv echipa Way2Win, a beneficiat de un spaţiu special (pit area),  pe care membrii echipelor l-au amenajat cu elemente decorative pentru a reprezenta ţara de origine, ospitaltatea şi tradiţiile poporului.

Trei zile din cadrul concursului au fost dedicate celor patru probe din cadrul competiţiei. Pentru proba „Robotul în Misiune” membrii echipei au proiectat, au construit și au programat roboţi, care, în timpul rundei, trebuiau  să realizeze anumite misiuni stabilite. La apreciarea probei juriul lua în considera mecanizarea, calitatea și eficiența programării roboților.

Cea mai spectacuoasă dintre probe a fost proba Robotul în misiune, la care a fost demonstrată o adevărată explozie de inovație, zeci de roboţei au concurat pe masa de joc. Chiar dacă misiunile s-au dovedit a fi destul de dificile pentru noi şi roboţeii programați de către noi, am înțeles că trebuie să învățăm și să muncim mai mult pentru a lua punctajul maxim”,  afirmă căpitanul echipei Dan Balan.

În acest an, tema competiţiei a fost  „Into Orbit”, astfel participanții au studiat provocările, care apar în timpul lungilor călătorii de explorare a sistemului solar și au propus soluții inovatoare pentru protejarea astronauților. Conduita participanților a fost ghidată de Valorile Fundamentale ale competiției: profesionalismul demn și competiția cooperantă, lucrul în echipă, explorarea noilor idei, respectul reciproc și sărbătorirea performanțelor obținute.

După cină echipele erau libere pentru colaborare, distracţie şi prietenie.

Pentru a savura din plin de frumuseţea oraşului şi pentru a  reprezenta ţara de unde provin participanții, organizatorii au desfășurat o ceremonie  denumită “Culorile Ştiinţei” – o paradă a culorii şi distracţiei. La acest eveniment fiecare echipă s-a marcat print-un element care simboliza țara reprezentată.

După paradă  a urmat Kültürpark, o zonă verde proaspătă unde locuitorii orașului se adună pentru a marca evenimente speciale. Echipele au fost invitate în scenă pentru a prezenta un număr artistic.

Un alt eveniment frumos din cadrul concursului a fost “Noaptea Prieteniei” (Friendship Night), organizată în aer liber pentru a le oferi posibilitatea de a comunica între ei şi de a participa la diferite activităţi distractive.

În cadrul premierii efortul și-a arătat roadele, iar zâmbetele și lacrimile de bucurie ale participanților au fost încununate cu premiile bine meritate.

În urma acestui concurs elevii au obținut o experinţă de neuitat.

 „Îndemnăm toţi tinerii, care îşi văd viitorul legat de noile tehnologii informaţionale, să participe la concursuri de acest gen. Chiar dacă nu vor câştiga titlul de campion, vor câştiga experienţă, ceea ce am obținut şi noi”, afirmă membrii echipei Way2Win.

 

 

 

 

Imprimare