În contextul suspendării procesului educațional în instituțiile de învățământ, pregătirile pentru examenele naționale de absolvire, sesiunea 2020 rămân o prioritate.
Ca răspuns la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a identifica o soluție privind organizarea procesului de învățământ la distanță, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului” (CNIDE) a creat o serie de turoriale video de pregătire a elevilor din clasele a IX-a și a XII-a pentru examene.
Tutorialele video cuprind toate disciplinele școlare evaluate obligatoriu și disciplinele propuse spre alegere pentru proba la solicitare. Lecțiile sunt structurate astfel încât să acopere atât noțiunile generale despre structura examenelor cât și aspectele teoretice și exerciții practice pentru fiecare disciplină, fiind maxim utile atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice antrenate în pregătirea acestora.
“Sperăm mult ca acest ciclu de lecții să vă ajute în pregătirea pentru examenele de bacalaureat. Vă sfătuim să fiți disciplinați în această perioadă, să fiți serioși și să munciți cât mai mult. Matematica este o materia cu adevărat nu simplă, dar ea este oricum accesibilă” a îndemnat elevii, Ana Costaș, conf. univ. la Universitatea Tehnică a Moldovei, la prima lecție online de pregătire pentru bacalaureata la matematică.
Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului” este o platformă de inovații digitale în educație, care își propune regândirea modului în care noile tehnologii transformă procesul de studii și implementarea acestora în sistem. Organizarea învățământului la distanță într-o perioadă atât de scurtă reprezintă o provocare pentru toate părțile implicate în proces, cadre didactice, elevi și părinți, în special pentru elevii care urmează să susțină examenele naționale de absolvire. Iar CNIDE vine să îi susțină pe cei din urmă prin crearea acestor lecții video de pregătire pentru examene, practic în timp record.
“Am avut un obiectiv destul de greu de realizat, având în vedere circumstanțele, dar cred că ne-a reușit o îmbinare utilă și armonioasă a instrumentelor digitale pe care le avem la dispoziție. Iar ca rezultat avem un produs care sperăm să fie un adevărat suport elevilor în pregătirea pentru susținerea examenelor” susține Victoria Belous, directoarea CNIDE.
Tutorialele sunt difuzate și la posturile naționale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.
Lecțiile video sunt elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, în parteneriat cu Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului”.