În Moldova va fi implementat un Program Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice

1618

Digitalizarea este realitatea zilei de astăzi. Acum când avem posibilitatea să utilizăm o gamă largă de servicii online, precum plăți și tranzacții financiare, să perfectăm acte, să facem instruiri și cursuri, să lucrăm și să dezvoltăm afaceri în mediul virtual, digitalizarea sistemul educațional reprezintă o evoluție firească.

Școala nu poate rămâne în secolul XX, iar un pas important îl reprezintă literația digitală a profesorilor, în special a celor care au cunoștințe de nivel scăzut în domeniu. Pe lângă dezvoltarea profesională, putem vorbi despre o investiție pe termen lung în creșterea calității sistemului educațional.

Astfel, pentru a răspunde acestei necesități de istruire a profesorilor în domeniu, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului” va lansa Programul Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice.

Programul este destinat profesorilor din învățământul general și prevede instruire comprehensivă în utilizarea celor mai importante aplicații și instrumente digitale, utile procesului didactic.

Cursul va fi construit astfel încât să răspundă necesităților grupului țintă și să formeze abilități de a găsi, evalua, utiliza, distribui și crea conținut didactic în mediul digital.

Instruirile se vor desfășura în câteva etape. La etapa inițială vor fi identificați 40 de formatori regionali cu abilități digitale înalte, care vor fi instruiți online, de către patru formatori ai Centrului Național de Inovații Digitale în Educație. Următoarea etapă prevede instruirea în format de cascadă a 1100 de cadre didactice la nivel local, de către formatorii regionali.

Programul național de alfabetizare digitală se va desfășura în următoarele două luni, cu posibilitatea de extindere în funcție de necesitățile cadrelor didactice. Astfel încât, începând cu noul an școlar 2020-2021 să poată fi asigurat un proces didactic deplin.

Cu detalii despre desfășurarea programului vom reveni pe parcurs, la fel și cu informații complete despre unde și cum se vor putea înscrie profesorii.

Imprimare