Start Programului Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general

4359

Este evident faptul că transformarea tehnologică aduce cu sine schimbări, într-un ritm foarte  alert, în toate domeniile vieții. Iar școala este locul unde necesitatea acestor schimbări se simte tot mai stringent, în contextul în care, în procesul educațional deja sunt încadrate mai multe generații de nativi digitali.

Alfabetizarea și dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor reprezintă o prioritate pentru sistemul educațional, miza căreia este transformarea și adaptarea acestuia la noile realități. Iar tehnologiile, aplicate inteligent, de profesori buni, cărora le pasă, pot aduce schimbări și impact profund asupra rezultatelor învățării și asupra atitudinii elevilor față de școală.

Astăzi, 13 iulie 2020 a început implementarea Programului Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice, lansat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, destinat profesorilor din învățământul general. 35 de formatori regionali vor fi instruiți online de către patru formatori naționali ai Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Ministrul Igor Șarov le-a urat succes formatorilor și participanților la formare: „Stimați colegi, formarea competențelor digitale rămâne în continuare printre activitățile prioritare ale MECC. Ne dăm seamă că viitorul digitalizat al sistemului educațional, pe care îl așteptam peste câțiva ani, a sosit deja. Acum ca niciodată încurajăm inovarea în sistemul de educație. Și acest lucru începe bineînțeles cu profesorii. De aceea am demarat proiectul de Alfabetizare digitală. Avem toată încrederea că specialiștii „Clasei viitorului”, prin implementarea programului de formare a cadrelor didactice în vederea dezvoltării competențelor digitale, vor răspunde nevoilor de instruire a cadrelor didactice și solicitărilor sistemului educațional. Apreciem deschiderea și interesul atât a participanților, cât și a organizatorilor pentru această activitate, pentru buna intenție și dorința de a schimba lucrurile spre bine, chiar și în condiții dificile pentru noi toți. De aceea doresc succese mari acestei activități importante!”, a menționat oficialul.

Sesiunea de formare a formatorilor, organizată astăzi, este o primă etapă de implementare a programului, desfășurată în perioada 13 – 22 iulie. Formatorii Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” au elaborat un program care să răspundă nevoilor de instruire, iar la final să solidifice o bază de cunoștințe și competențe digitale necesare profesorilor pentru predarea atât în modul clasic, cât și la distanță. De la noțiuni generale privind structura și sistemul de operare al calculatorului, elaborarea prezentărilor electronice și gestionarea documentelor digitale, la navigarea pe internet și comunicarea în spațiul virtual, dar și inițierea în aplicațiile educaționale oferite de Google.

La etapa următoare, cei 35 de formatori regionali vor instrui alți 273 formatori locali, care urmând instruirea în format cascadă vor livra seminare practice pentru 3335 profesori care au cunoștințe de nivel scăzut în domeniu. Programul va și desfășurat pe durata perioadei estivale în cadrul a 220 instituții de învățământ din toată țara.

Amintim că, pregătirea unui Program Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice a fost anunțată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la mijlocul lunii iunie curent, iar scopul acestuia este să asigure dezvoltarea competențelor digitale a cadrelor didactice din învățământul general, pentru a le oferi acestora noi oportunități de dezvoltare profesională, precum și a asigura continuitatea procesului educațional în cazul necesității trecerii lui pe online. O altă direcție importantă a programului, care prevede dezvoltarea și consolidarea competențelor digitale pentru nivelul mediu, va fi inițiată pe 27 iulie curent.

Programul Național de Alfabetizare și dezvoltare a competențelor digitale a cadrelor didactice din învățământul general  este implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind susținut de USAID, Suedia și UK aid prin Proiectul de Competitivitate din Moldova și de Fundația Orange Moldova, prin Centrul de Informații Universitare.

Imprimare