33

Veaceslav Macrinici este profesor de fizică la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din orașul Orhei. Titlul de „Ambasador digital” îl responsabilizează și-l motivează să sporească folosirea instrumentelor digitale în cadrul lecțiilor sale. Crede că tehnologiile informaționale pot genera un stil de studiu individual pentru fiecare elev.

Cariera sa a început imediat după facultate, devenind profesor de fizică. Despre rolul de ambasador digital, spune că titlul sună frumos, dar aduce și multe responsabilități. „Utilizarea TIC înseamnă folosirea instrumentelor digitale pentru realizarea și simularea diverselor experimente, colectarea mai multor date concomitent într-un timp scurt, prezentarea mai multor idei, evaluarea elevilor și multe altele”, explică profesorul. 

Veaceslav cred că instrumentele digitale permit profesorului să diferențieze elevii chiar și atunci când lucrează în grup, și astfel să-i evalueze corect.

„Elevii au oportunitatea de a prezenta propriul produs final, folosind roboţii pot studia fenomenele fizice, creând condiţii foarte aproape cu cele din cotidian, integrând disciplinele ca matematica şi informatica în procesul de studiere a fizicii”, menționează profesorul.

Acesta mai spune că utilizarea eficientă a intrumentelor TIC, cu un scop precis și la momentul potrivit, generează un șir de oportunități atât elevilor, cât și profesorilor.

„Lecţiile asistate de instrumentele TIC devin interactive, facilitează succesul şcolar şi sporesc aptitudinile inginereşti.”
O sală cu un colorit deosebit, cu mese care le poți modela ușor sub diferite forme, un număr mare de echipamente digitale, vizite de studiu și numeroase cursuri de formare – sunt doar câteva dintre oportunitățile oferite de Clasa Viitorului, pe care Veaceslav le enumeră.

„Proiectul Clasa Viitorului a contribuit la transformarea unor ore tradiţionale în ore STEM/STEAM, datorită unor echipamente care au devenit foarte utile la ore. Folosind utilajele din Clasa Viitorului elevii pot testa unele situaţii-problemă descrise în manual, pot inventa situaţii noi şi le pot soluționa.”

Imprimare