În satul Taraclia din raionul Căușeni, o profesoară pasionată și dedicată aduce învățarea prin tehnologie în viața elevilor săi. Pelaghia Traci, profesoară de informatică la IPLT „Ștefan cel Mare”, este o personalitate remarcabilă în domeniul educației digitale.
Cu o carieră impresionantă de 41 de ani în aceeași instituție în care a absolvit școala medie, Pelaghia Traci a devenit recent „Profesor – Ambasador Digital”, obținând acest titlu la prestigiosul concurs desfășurat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
Datorită dăruirii sale și pasiunii pentru noile tehnologii, Pelaghia a reușit să instruiască prin muncă voluntară persoane din diferite domenii. Ea și-a dedicat timpul și resursele pentru a împărtăși cunoștințele sale despre informatică și a încurajat oamenii să studieze și să aplice tehnologiile în munca și procesul de învățare.
„Îmi aduc aminte cu haz de o situație când o consăteancă participantă la una din instruiri, m-a întrebat dacă virușii din calculator nu pot trece și la om”, spune Pelaghia Traci.
Profesoara afirmă că utilizarea tehnologiei informației și comunicării (TIC) aduce o abordare diferită și dinamică în învățare, oferind fiecărui copil și adult posibilitatea de a studia în funcție de propriile necesități, într-un format accesibil și inovator. Pelaghia Traci consideră că utilizarea roboților în procesul de învățare contribuie la dezvoltarea gândirii algoritmice și a competențelor de gândire critică, antreprenorială și de programare. Platformele online au un impact pozitiv și în învățarea altor discipline școlare, cum ar fi limbile străine, matematica, fizica, biologia, istoria, geografia și dezvoltarea personală.
„O schimbare radicală în predare pentru mine a fost apariția primelor calculatoare în instituții de învățământ, în anii 90. Am pornit calea digitalizării prin compilarea și analiza rezultatelor la primele programe în Limbajul de programare BASIC, utilizarea primelor aplicații digitale pentru a însuși noțiunea de algoritm. Un moment important din cariera mea a fost deschiderea unui centru comunitar de acces la instruire și informație în localitate în anul 2004. Pentru prima dată am deschis marea fereastră- INTERNET”, povestește profesoara.
Profesoara susține că TIC nu doar dezvoltă abilitățile digitale, ci contribuie și la dezvoltarea gândirii critice, logice și algoritmice. Ea consideră că elevii ar trebui să aibă o anumită autonomie în procesul de învățare, având posibilitatea de a ajusta cadru de învățare, de a selecta instrumentele potrivite și de a-și atinge obiectivele educaționale. Pelaghia Traci subliniază că rolul profesorului este de a asigura accesul la aceste instrumente și de a susține elevii în utilizarea lor.
Atunci când vine vorba de selecția instrumentelor digitale în lecții, profesoara alege în funcție de subiect și consideră că aceste instrumente contribuie în mod semnificativ la atingerea obiectivelor educaționale. De asemenea, încurajează elevii să identifice disciplinele în care pot fi utilizate instrumentele digitale și chiar să elaboreze exerciții pentru disciplina lor preferată. Elevii sunt interesați de această abordare, fiind dornici să învețe despre instrumentele digitale și să le integreze în procesul lor de învățare.
Pelaghia Traci menține o conexiune strânsă cu părinții elevilor, pentru a contribui la crearea unui mediu propice dezvoltării și pentru a cultiva obiceiul de învățare continuă, astfel încât toți să fie în pas cu schimbările din lumea digitală.
„Peste 5 ani tehnologiile vor fi mai avansate, astfel încât procesul educațional să devină cât mai personalizat prin integrarea mai multor abordări de învățare, care ar permite dezvoltarea competențelor relevante pentru lumea reală. Cert e că câteva lucruri vor rămâne stabile în timpul lecțiilor – centrarea pe nevoile de învățare ale fiecărui elev, munca în echipă, colaborarea și mediul prietenos bazat pe comunicare și ajutor reciproc. Vom continua să învățăm elevii să învețe”, conchide Pelaghia Traci.
Cu o astfel de profesoară pasionată și dedicată, elevii din satul Taraclia sunt pregătiți să înfrunte provocările tehnologice și să-și construiască un viitor digitalizat.