106

În municipiul Bălți, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, se remarcă o profesoară optimistă și dedicată, Natalia Ursu. Aceasta este o voce entuziastă în ceea ce privește viitorul educației în Republica Moldova. Recent, a obținut prestigiosul titlu de „Profesor – Ambasador Digital” la concursul cu același nume, organizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

„Cu 20 de ani în urmă, am realizat că școala și elevii reprezintă sfera mea de confort profesional. Educația în școlile din Republica Moldova a devenit mai atractivă, captivantă și plină de încredere în viitor, datorită recentei digitalizări. Această transformare trebuie să fie promovată în fiecare zi pentru a menține starea de spirit motivațională a elevilor”, declară profesoara.

Lecțiile care implică tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) nu mai sunt demult lecții tradiționale, ci o realitate provocatoare și captivantă. Astfel, cererea din partea elevilor de a utiliza roboți, ochelari de realitate virtuală, seturi Lego și GoggleBox a crescut considerabil.

Tehnologia facilitează învățarea individuală și contribuie la eliminarea disparităților educaționale dintre elevi. Astfel, fiecare copil este îndrumat să acceseze diferite conținuturi educaționale digitale și să aplice aceste cunoștințe în timpul orelor.

„Învățarea digitală și cea tradițională s-au împletit într-un mod frumos, transformând procesul de învățare într-o călătorie extraordinară pentru elevi. Lecțiile de limba engleză se metamorfozează în laboratoare excepționale, generatoare de soluții la multiple probleme, și promovează prietenii, colaborarea și idei fantastice”, menționează Natalia Ursu.

Dezvoltarea este singura strategie care îi face pe elevi și pe profesori să fie inovatori.

„Tehnologia nu a schimbat doar educația în Moldova, ci i-a dat o nouă suflare de calitate. Este un domeniu în continuă evoluție, care ne transformă în căutători de comori inovatoare. De aceea, particip la training-uri, ateliere și cursuri de instruire. Sunt și voi rămâne o promotoare a inovațiilor digitale, pentru a aduce viitorul mai aproape de elevi și pentru a educa generații creative, care să aducă frumosul și inovația în binele lor și al țării”, afirmă profesoara.

„Transformarea digitală nu este doar un proces benefic și necesar, ci și pilonul cel mai puternic al educației: de aici pornește dezvoltarea și asigurăm viitorul. Dacă mi s-ar cere să definesc puterea acestui pilon, aș spune cu certitudine – în Clasa Viitorului”, susține cu convingere Natalia Ursu.




Imprimare