Marcela Papuc este profesoară de informatică la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. O profesoară care dă dovadă de prietenie, fiind o persoana de încredere a elevilor, prin implicarea activă în realizarea visurilor copiilor și angajamentul ei de a se dezvolta continuu.
Recent, Marcela Papuc a câștigat titlul de „Profesor – Ambasador Digital” la concursul desfășurat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
„Promovarea transformării digitale în educație trebuie să reprezinte un demers comun al întregii societăți. Guvernele, instituțiile de educație și formare, sectorul privat și publicul trebuie să acționeze hotărât pentru a dezvolta un ecosistem de educație digitală de înaltă performanță. La rândul meu ca și reprezentant al domeniului educativ voi continua să promovez educația digitală” susține profesoara.
Prin utilizarea TIC profesorul poate comunica cu copilul în aceeași limbă. Una dintre metodele moderne de lucru este integrarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în sistemul lucrativ al unui profesor. Astfel, elevii își pot dezvolta competența de a învăța să învețe. De asemenea, instrumentele digitale oferă posibilitatea de a experimenta fără a dăuna sănătății elevilor.
„Am observat că elevii singuri vin cu propuneri de a ne implica în diverse concursuri și cursuri în domeniul TIC, astfel interesul față de domeniul dat crește zi cu zi” menționează profesoara.
Marcela Papuc folosește tehnologiile digitale în procesul de predare pentru a forma personalităţii cu spirit de iniţiativă și capabile de autodezvoltare. Datorită tehnologiilor existente și devotamentului profesoarei, aceasta organizează lecțiile într-un climat prietenos între elev-profesor-școală-societate, ceea ce duce la creșterea nivelului de interes față de materie și contribuie la dezvoltarea unui gândiri creative a elevilor.
„Tehnologia digitală este inovația secolului XXI și ne modelează felul în care trăim, gândim și ne creștem copiii. Anume copiii noștri sunt printre primele generații care se nasc, cresc și trăiesc în această lume digitalizată. De aceea, implic la maxim elevii în activități de voluntariat destinat domeniului TIC și nu numai și a altor domenii unde se folosesc TIC cum ar fi: Antreprenoriat, Economie și sectorul HORECA, pentru a evidenția necesitatea implicării în procesul învățării”, susține profesoara.
Marcela mereu a optat să predea într-o manieră relevantă elevilor. De aceea, profesoara folosește cele mai potrivite echipamente și aplicații, printre care: seturi de robotică Lego Mindstorms, Lego Wedo 2.0, imprimantă 3D, laborator digital, senzori, microcircuite, ochelari VR, camere panoramice, Virtual Board, Microsoft Office, Outlook, Adobe Reader, Photoshop, visual studio code, padlet, quizizz, kahoot și tinkercad.
„Pentru a susține, înțelege și a rămâne prieteni cu noua generație, suntem obligați să adaptăm folosirea tehnologiilor digitale în procesul de predare. În viitor, elevii vor fi cei care vor lua decizii cum să învețe, dar profesorii vor fi acei mentori care îi vor ghida să tindă spre performanțe noi” spune Marcela Papuc.
În rol de Ambasador digital, profesorii se simt motivați să contribuie cu entuziasm, cu noi forțe și noi proiecte inovatoare, alături de elevii lor ingenioși, plini de creativitate și energie pozitivă. De asemenea, Marcela Papuc își dedică timp pentru a face parte din această lume digitalizată și creativă.