119

Ludmila Cojocari este profesoară de matematică la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, mun. Chișinău. O profesoară care în ciuda obstacolelor, face ca învățarea să fie mai interactivă, atractivă și captivantă, iar datorită devotamentului ei, a obținut titlul de „Profesor – Ambasador Digital” la concursul desfășurat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Promovarea transformării digitale în educație are un rol deosebit în formarea elevilor din punct de vedere intelectual, provocându-i spre implicarea în diverse proiecte având ca scop realizarea, implementarea diverselor tehnologii.

Societatea actuală este una digitalizată. Studiile realizate scot în evidență faptul că, dacă este utilizată într-un mod echilibrat și creativ, tehnologia prezintă reale beneficii care conduc către obținerea unor rezultate incontestabile în ceea ce privește evoluția copiilor, atât în plan cognitiv, dar și socio-emoțional, deoarece tehnologia face parte din viața generației actuale.

Implementând aplicațiile digitale, elevii sunt plăcut surprinși și se implică activ în activitățile propuse, dezvoltându-și nivelul de curiozitate, abilități de creativitate, spiritul de observație, capacitatea de concentrare și atenția.

„Noua tehnologie reprezintă un pas important în activitatea didactică, deoarece completează metodele tradiționale de predare-învățare-evaluare cu cele moderne care răspund generației contemporane de elevi”, menționează Ludmila Cojocari.

„Pot să afirm cu certitudine, că pe parcursul anilor de activitate m-au marcat cele mai deosebite activități cu caracter instructiv-educative, ce orientează elevul spre o dezvoltare și formare din punct de vedere intelectual. Mă simt onorată, realizată, mulțumită de a fi promotorul tehnologiilor digitale ce sporesc la îmbunătățirea actului de predare-învățare” spune profesoara.

Ludmila Cojocari recomandă profesorilor de matematică să exploreze, să studieze și să utilizeze următoarele platforme:

  • Liveworksheets.com – platformă ce permite convertirea fișelor, testelor tradiționale în exerciții interactive pe care elevii le pot face online și le trimit profesorului.
  • Wizer.me – platformă ce permite crearea foilor de lucru captivante, atractive, interactive, ușor de realizat. Wizer.me completează experiența și creativitatea profesorilor, permițând crearea rapidă a unei varietăți largi de tipuri de întrebări: întrebări deschise, alegeri multiple, perechi potrivite, completarea spațiului liber, tabele etc.
  • Woot Math este o aplicație ce oferă oportunități bogate pentru elevi de a dezvolta, practica și demonstra fluența conceptuală, oferă elevilor instrumentele de care au nevoie pentru a explora și a da viață matematicii.
  • Desmos este o aplicație web, ce ne permite gamificarea ecuațiilor, a inegalităților, include grafice. Mai mult, modulele de activitate pentru sălile de clasă pot fi create dacă profesorul își creează cont. Generând link-ul elevilor profesorul monitorizează munca și răspunsul elevilor în timp real.
  • Nearpod este o aplicație dinamică de implicare a elevilor cu o mulțime de materiale pe care le putem folosi cu elevii. Oferă foarte multe integrări cu alte platforme, care pot fi implementate într-o lecție Nearpod, astfel încât elevii nu trebuie să acceseze mai multe site-uri web, pentru a parcurge aceste conținuturi.
  • FlexiQuiz este un Software ce permite crearea chestionarelor, testelor măsurabile și captivante într-un timp rapid. Oferă diverse șabloane de tipuri de întrebări și opțiuni de formatare pentru a ajuta profesorul să creeze teste care să evalueze abilitatea și cunoștințele elevilor.

    Integrarea instrumentelor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, va deveni o adevărată necesitate pentru toate disciplinele, contribuind astfel la învățarea activă centrată pe elev, abordarea diferențiată a învățării, dezvoltarea creativității și a gândirii critice.


„Implementarea TIC în procesul de predare-învățare-evaluare, permite noii generații de a obține competențe digitale posibile de aplicat în procesul de cunoaștere a fiecărei discipline, având ca scop crearea condițiilor pentru o colaborare eficientă dintre profesor-elev asigurând o educație de calitate”, menționează Ludmila Cojocari.

Imprimare