29

Natalia Sîncu, profesoară de Istoria Românilor și Universală la Instituția Publică Gimnaziul nr.2 și Liceul Teoretic „B.P. -Hașdeu” din orașul Drochia, a obținut titlul de „Profesor – Ambasador Digital” la concursul organizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. 

Profesoara și-a început cariera în 2006, iar după o pauză de 5 ani, cu noi forțe a revenit la școală, fiind convinsă astăzi, că a făcut cea mai bună alegere.

„Mă simt minunat în calitate de Ambasador Digital, simt că este exact rolul care mi se potrivește cel mai mult la moment. Când am revenit în pedagogie, am descoperit ce este un PPT, iar un an mai târziu eram deja una din câștigătoarele unui concurs național de produse educaționale digitale și de atunci am mers constant pe calea inovației în educație prin tehnologie, însă, sinceră să fiu, nu am crezut că voi obține un titlu atât de onorabil. Îmi place că în calitate de ambasadoare pot transmite entuziasmul meu elevilor și colegilor ca împreună să facem mai ușor și mai captivant procesul de învățare”, ne spune Natalia Sîncu.

Transformarea digitală în educație este un proces necesar și benefic, doar că ea trebuie să se producă într-un mod firesc. 

„În istorie au fost multe cazuri când omenirea s-a opus anumitor schimbări, multe invenții au stârnit la început dezaprobare, iar oamenii de știință au fost indignați și doar timpul a arătat că aceste schimbări au fost doar spre binele omenirii”, a zis profesoara.

Utilizarea TIC la lecție înseamnă suport în procesul de predare-învățare-evaluare. TIC face lecțiile mai captivante, mai ușor de înțeles și de memorat prin vizualizare, schematizare, dar și mai interactive. TIC stimulează în acest fel reflecția, gândirea critică, creativitatea. 

„Dacă totul se schimbă, cum noi putem preda cu metode vechi în speranța de a-i pregăti pe elevii noștri pentru viitor? Pentru mine TIC înseamnă a activa în prezent, învățându-ne lecțiile din trecut, pentru a fi pregătiți de viitor”, afirmă profesoara.

Doamna Natalia recomandă utilizarea: MozaWeb, Class Dojo, Plotagon, Kahoot, Mentimeter, BookCreator, Gamma, Blabberize, FaceGen, excursii virtuale cu diverse instrumente, iar pentru organizarea întregii activități – Trello.

„Folosesc tehnologia pentru a personaliza procesul de învățare prin utilizarea platformelor educaționale interactive care permit adaptarea materialelor și ritmului de studiu în funcție de nevoile fiecărui elev. În fiecare clasă am elevi cu CES și pentru mine progresul lor este la fel de important, de aceea selectez instrumentele care vor fi accesibile tuturor. În aceeași timp, elevii dotați beneficiază de suport necesar pentru a-și dezvolta competențele, le ofer sarcini diferențiate, le sugerez instrumente pentru a realiza creativ produsele, le propun roluri de mentori sau coordonatori de grup”, povestește profesoara.

„Peste 5 ani, cred că lecțiile mele vor fi integrate profund cu tehnologia, folosind platforme de învățare și realitate augmentată pentru a oferi experiențe educaționale captivante, inclusiv călătoriile în timp: cu ajutorul tehnologiei, elevii vor fi transportați în orice epocă, unde vor asista la dezbateri în Senat, Parlament și vor explora monumente istorice; printr-un program interactiv, vor interacționa cu personaje istorice celebre, adresa întrebări pentru a înțelege mai bine evenimentele care au modelat istoria. Comunicarea și colaborarea vor fi facilitate prin instrumente online avansate, oferind oportunități de realizare a activităților în grup și individuale, fiecare elev având în față un dispozitiv digital, iar sala de clasă va arăta ca un muzeu al viitorului. De asemenea, analiza datelor de învățare va juca un rol crucial în monitorizarea progresului și în ajustarea strategiilor didactice în timp real. Eu voi fi acolo pentru a personaliza călătoria educațională a fiecărui elev, adaptând resursele și activitățile pentru a se potrivi nevoilor și intereselor lor individuale, în timp ce îi ghidez spre o înțelegere profundă și contextualizată a istoriei”, spune cu entuziasm Natalia Sîncu.

Imprimare