„Clasa Viitorului” – un program necesar și inovator pentru sistemul educațional din Republica Moldova

150

Astăzi, 8 decembrie, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a participat la lansarea proiectului-pilot „Clasa Viitorului”, în incinta Liceului Teoretic „M. Eliade” din Chișinău.

Acest proiect-pilot a fost lansat ca urmare a semnării, la data de 6 noiembrie 2017, a Memorandumului de Înțelegere privind implementarea eficientă a tehnologiilor informaționale în educație.

Noua abordare educațională constă în integrarea tehnologiilor digitale în procesul de studiere a tuturor disciplinelor școlare. Aceasta va spori calitatea educației și rezultatele învățării prin metode interactive și moderne, aplicate de elevi și profesori într-un mediu creativ, dar și va dezvolta abilități adaptate secolului XXI, care implică educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică).

Totodată, proiectul prevede crearea spațiilor de instruire deschise, unde profesorii și elevii experimentează scenarii de predare-învățare inovative, folosind tehnologii digitale (programare, robotică, senzori, media digitală și echipamente de fabricație). Acest lucru va spori interesul elevilor pentru cariere în domeniile științei, tehnologiei și ingineriei prin promovarea și implementarea metodelor de instruire creative, colaborative, automotivante și antreprenoriale.

Prin acest proiect-pilot, 11 licee vor fi dotate cu echipamente inovaționale (trei din Chișinău, două din Bălți și șase din zonele rurale), va fi creat un Centru Național pentru instruirea profesorilor în cadrul Institutului de Științe ale Educației, va fi asigurată formarea profesională a echipelor de implementare, precum și elaborarea Ghidului de recomandări pentru replicarea „Claselor Viitorului” în alte instituții de învățământ.

În acest sens, peste 1.000 de studenți sunt așteptați să se implice în activitățile desfășurate în primul an al fazei pilot „Clasa viitorului”, pe când beneficiarii potențiali ai proiectului sunt peste 12.000 de elevi din toate cele 11 licee dotate.

„Clasa Viitorului” este un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Guvernul Suediei, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Fundația Orange.

Imprimare