De la Clasa Viitorului la Școala Viitorului

1115

„Educația schimbă vieți” a fost genericul Forumului Educațional desfășurat la liceul ,,Mihail Sadoveanu”, la care au participat peste 160 cadre didactice din raionul Cahul dar și din alte localități ale Republicii. Atmosfera evenimentului a îmbinat starea de bine, deschiderea, bună dispoziție cu multe emoții pozitive.

Forumul și-a propus să abordeze noile viziuni pentru dezvoltarea sistemului educațional și actualele provocări în domeniu. Înregistrarea participanților s-a făcut printr-un formular online in care participanții au avut posibilitatea să opteze pentru un atelier.

Forumul Educațional și-a desfășurat activitatea în mai multe paneluri. „De la Clasa Viitorului la Școala Viitorului” a fost titlul prezentării, făcută de directorul instituției, care a scos în evidență traseul instituției și direcțiile de perspectivă, orientarea spre implementarea politicilor educaționale dar și abordarea inovativă a procesului educațional.

Viziunea asupra procesului educațional, abordările și schimbările implementate, cât și viziunea în ansamblu a subiecților învățării – elevilor a fost prezentată de eleva liceului Felicia Brăilă – președintă a Consiliului Elevilor. Zinaida Golovatenco –  reprezentant al părinților a fost vocea părinților – parteneri activi în procesul educațional.

Participanții au avut posibilitatea să facă schimb de idei și păreri, să discute cu profesorii liceului, elevii, dar și să facă o „excursie” prin școală.  

În cadrul celui de-al doilea panel au fost organizate 11 ateliere  moderate de cadrele didactice din liceu, care au abordat subiecte relevante pentru implementarea noilor politici educaționale, cu accent preponderent pentru necesitatea schimbării atât de sus în jos, cât mai mult de jos în sus.

Tematicile atelierelor au fost:

 1. Eficientizarea managementului educațional – Silvia Machidon,
 2. Strategii digitale în crearea stării de bine în școală prin emoții și muzică – Nina Nastas,
 3. Produse digitale – o abordare transdisciplinară –Nina Fridjoi,
 4. Unelte digitale pentru noua generație – Olga Neculseanu,
 5. SuperTeach. mentalitate deschisă în educație – Ina Ghidu,
 6. Mindfulness pentru profesori – Eugenia Apărece,
 7. Joaca cu folos – Tatiana Bratco și Vasilisa Bostan,
 8. Metoda comunicării nonviolente – Eliza Arabadji,
 9. Elevul de azi – liderul de mâine – Maria Niculiseanu,
 10. Învățare experiențială – Lidia Luncă,
 11. Părinți dedicați-copii fericiți – Ecaterina Arabadji.

Atelierele au scos în evidență faptul că învățământul este, fără îndoială, unul dintre domeniile de bază în care tehnologiile viitorului trebuie să ajungă, deoarece acestea au potențialul de a deschide noi orizonturi ale educației, cu experiențe de învățare interactive.

Din acest punct de vedere liceul „Mihail Sadoveanu” dispune de echipament și potențial uman, atât cadre didactice, cât și elevi, părinți.

Cel de al treilea panel a fost dedicat colectării de opinii și păreri de la participanții evenimentului.

În concluzie activitățile desfășurate în cadrul Forumului Educațional au accentuat mesajul inițial, că sistemul educațional trebuie să pășească în viitor și trebuie să o facă cu pași destul de rapizi. Este important să  reușim să ținem pasul cu tehnologia, să asigurăm condiții optime și stare de bine pentru toți actorii educaționali, să integrăm școala în societate, iar parteneri ai învățării să fie atât copii și părinții cât și membrii comunității.

Într-o școală a viitorului, elevii au cu adevărat oportunitatea să vină cu drag la școală, să își facă auzită vocea și să participe la procesul de luare a deciziilor privind traseul de dezvoltare personal. Aceasta este o necesitate care va asigura adaptarea lui în societatea mereu în schimbare, iar tehnologia îi pot ajuta pe elevi, în mod activ să realizeze planurile de viitor pe care vor să și le facă încă de la vârste fragede.

Imprimare