Anul de studii 2018-2019 a fost unul deosebit pentru elevii și profesorii din Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, deoarece acesta a oferit posibilatea dezvoltării din punct de vedere digital, prin obținerea experienței frumoase, unice și interesante în cadrul orelor, a evenimentelor speciale la care s-a muncit dublu pentru depriderea și transmiterea cunoștințelor.
Seria de evenimente care au facilitatat digitalizarea orelor din liceu a început cu seminarul raional la fizica, care a avut loc pe 14 noiembrie 2018 și a avut ca temă: „Aplicarea competențelor teoretice și practice pentru echipamente digitale în studiul mișcării mobilului în spațiu”. Elevii au lucrat în cadrul lecției cu echipamentul MakeyMakey și Ozobot Byt, care le-au permis sa aplice în practică, teoria studiată.
Un alt eveniment a fost „Seminarului instructiv-metodic” din 21 februarie 2019, în cadrul căruia a fost realizat un atelier de instruire: „Activități interdisciplinare cu utilizarea echipamentului digital de către cadrele didactice la disciplinele reale”, unde profesorii au făcut cunoștință mai detaliat cu particularitățile roboților Lego Minstorms EV3, de asemenea au avut posibilitatea să realizeze unele programe simple pentru a vedea modul în care funcționează acești roboți și posibilitățile acestora. Principalul scop a fost înțelegerea de către profesori a principiului de funcționare a roboților și introducerea acestor tehnologii în cadrul orelor.
Pentru prima dată echipa liceului a participat la competiția „First Lego League Moldova 2019” care a avut loc pe 17 februarie 2019, unde copiii, cu munca și talentul lor, au luat locul II pentru cel mai ingenios proiect, prin acumularea unui punctaj optim la etapa robotului în misiune. Acest fapt a oferit posibilatea calificării în Finala cea Mare, iar astfel echipa a obținut o primă experiență în cadrul unei competiții atât de importante în domeniul roboticii din Republica Moldova.
O importantă experiență a început și la 01 martie 2019 cu elevii claselor a I-a, ce au avut o lecție captivantă cu subiectul: „Cum? Сând? Și de ce se se întâmplă?” și participarea Ozoboților, ce au călătorit pe traseele anotimpurilor create de copii. Astfel, începem să provocăm curiozitate și imaginația copiilor încă de la o vârstă fragedă, formând o bază bună a viitorilor promotori ai domeniul TIC.
La evenimentul „Ziua ușilor deschise” din 02 martie 2019 cei mici au fost intâmpinați de roboțeii Wedo 2.0 și Lego Minstroms EV3, ce au îndeplinit diferite misiuni care au lăsat copiii foarte entuziasmați.
La 19 aprilie 2019 instituția noastră a fost invitată la inagurarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, în calitate de formatori având atelierul practic: „Experimente de fizică cu utilizarea seturilor de inventică MakeyMakey”. Cu ajutorul elevilor au fost demonstrate echipamentele inovative care sunt utilizate în cadrul orelor din liceu ce facilitează însușirea principiilor informaționale de bază cu ajutorul creativității și entuziasmului, dar care pe lângă aceasta mai dezvoltă atât gândirea logică, cât și creativitatea.
Un alt seminar raional la Robotică a avut loc pe 17 aprilie 2019. În cadrul acestuia s-a desfășurat ora demonstrativă cu tema: „Programarea algoritmilor repetitivi”. Elevii au programat roboții Lego Mindstroms EV3 să se deplaseze conform regulilor de circulație și să respecte trecerea la semafor.
Pe data de 13 mai 2019, Liceul Teoretic „M.Eminescu” or. Leova a întâmpinat oaspețiii din Republica Belarus, cărora le-a făcut o prezentarea a „Clasei Viitorului”, demonstrând echipamentele de care dispune instituția datorită participării în proiect și avantajul aplicării acestora la diferite materii de studiu.
După o interesantă experiență în cadrul competiției FLL 2019, am hotărât să participăm și cu cei mici din clasa a III-a la competiția First Lego League Junior 2019 desfășurată la 26 mai 2019, unde elevii au studiat timp de o lună spațiul cosmic și resursele necesare pentru a trăi pe Lună.
Progesul impresionant de care am avut parte în anul de studii 2018-2019 a stabilit pentru noi limita minimă pe care nu vom ezita să o depășim în următorul an școlar.