Ministerul Educației și Cercetării anunță deschiderea oficială a unui nou spațiu educațional „Clasa Viitorului” în cadrul Liceului Teoretic „N. Tretiakov” din Comrat, o instituție cu predare în limba rusă care găzduiește circa 780 de elevi. Odată cu acest eveniment, liceul devine parte activă a rețelei de școli „Clasa Viitorului” din întreaga țară.
Liceul „N. Tretiakov”, care este și beneficiar al programului „Internet Gigabit pentru școala ta” ce asigură conexiune la internet de înaltă performanță, datorită parteneriatului cu StarNet, va avea de acum încolo un spațiu educațional modern, dotat cu tehnologii avansate menite să transforme procesul de predare-învățare. Cu ajutorul dronelor, seturilor de circuite electrice, Arduino, laboratoarelor digitale PocketLab, ozoboților, imprimantelor 3D, microscopului digital și ochelarilor VR, elevii vor învăța disciplinele STEM mult mai interactiv și practic. Aceste echipamente permit integrarea practicilor inovatoare în educație.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun: „Un proiect investițional, implementat în școlile noastre împreună cu partenerii de dezvoltare, este Clasa Viitorului, iar astăzi noi vom deschide o asemenea clasă aici la Comrat. Este o inițiativă care promovează tehnologiile informaționale și noile metode moderne de învățare”.
Andrew Segars, vice director interimar al USAID Moldova, a evidențiat impactul pozitiv al Clasei Viitorului asupra educației din Moldova: „USAID se bucură să sprijine rețeaua „Clasa Viitorului”, care a demonstrat deja rezultate remarcabile în transformarea educației din Moldova. Investind în tehnologii moderne și în formarea profesorilor, contribuim la pregătirea noii generații pentru provocările economiei globale și la asigurarea unor venituri mai mari si a unui trai mai bun aici, acasă. Parteneriatul nostru cu Ministerul Educației și Cercetării rămâne esențial pentru continuarea acestui progres aici în Gagauzia și în toată țara.”
Lansarea noului spațiu „Clasa Viitorului” de la Liceul „N. Tretiakov” a fost posibilă datorită susținerii Ministerului Educației și Cercetării, autorităților locale, Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF) și sub coordonarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
Rețeaua Clasa Viitorului cuprinde în prezent 123 de școli în total, dintre care 61 s-au alăturat în toamna anului trecut, inclusiv Liceul „N. Tretiakov”.