Programarea – Atuul secolului XXI

275

Alfabetizarea digitală devine una dintre abilitățile de bază ale secolului XXI.  Aceasta dezvoltă capacitatea de rezolvare a problemelor matematice, gândirea critică și creativitatea.

În cadrul săptămânii informaticii profesoara Inna Donos a organizat o activitate deosebită cu elevii claselor a VI-a și a VII-a cu tema: Bazele aplicației Scratch”. Elevii au învățat să fie nu doar utilizatori pasivi dar și creatori de aplicații.

Elevii au beneficiat de o experiență inedită în Clasa Viitorului din liceul „Vasile Alecsandri”, utilizând instrumentele oferite de Scratch. Prin intermediul computerelor, tabletelor personale și a smartphone-urilor, elevii au creat aplicații personalizate de joc. Testările jocurilor au fost efectuate atât în grup cât și în perechi pentru a îmbunătăți produsul. Această activitate a avut la bază învățarea experiențială care permite utilizarea informației asimilate în viața de zi cu zi. Nu toți elevii vor deveni programatori, dar cu siguranță profesiile din viitor vor avea tangențe cu programarea. Așa dar, această experiență va permite mai ușor adaptarea și implicarea în diferite situații și domenii în viitor.

Scopul final al acestei activități a fost dezvoltarea gândirii algoritmice prin abordarea distractivă și relaxantă a programării.

 

Imprimare