13

Competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024 s-a încheiat cu succes. Cea de-a IX-a ediție și-a anunțat câștigătorii. În finala competiției au concurat 29 echipe sau 227 de elevi și 47 de antrenori din toate regiunile Republicii Moldova.

Participanții cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani au proiectat, construit și programat roboți, dar au venit și cu propuneri de soluții inovatoare la tema ediției din acest an: MasterPiece, care este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții au explorat cum se pot îmbina aceste două domenii, creând soluții unice și creative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare a unor probleme din lumea reală legate de artă și cultură. Acest lucru a încurajat participanții să-și exprime creativitatea interioară și să conceapă soluții inovatoare pentru provocările societății.

Elevii au prezentat membrilor juriului proiectele de inovare la această temă și au arătat numeroase posibilități de utilizare a tehnologiilor în hobby-urile personale și domeniul artelor.

 „Sunt oameni foarte deosebiți în această sală – profesorii. Lor vreau să le mulțumim! Sunt cei care din timpul lor liber, din multă pasiune, neremunerați, din dragoste pentru ceea ce fac, din dragoste pentru voi, elevii, găsesc timp să crească generații de ingineri, inovatori și să facă mai mult decât fișa de post. Ei au tot respectul și aprecierea noastră”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. 

 

Câștigătorii FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024 sunt:

 • Premiul Campionului: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, mun. Chișinău
 • Premiul „Performanța Robotului”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău
 • Premiul pentru „Proiectul de inovare”: RoboTen, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău
 • Premiul pentru „Proiectarea robotului”: Sirius, LLMTI „Socrate”, mun. Chișinău
 • Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Octeto Haret, IPLT „Spiru Haret”, mun. Chișinău

Campionii acestui an vor reprezenta Moldova la competiția internațională FIRST LEGO League Florida Sunshine Invitational din iunie 2024, care va avea loc în SUA.

„Suntem bucuroși că după zile pline de pregătiri și nopți fără somn am realizat ce ne-am pus în plan. Mulțumiri sincere fiecărei persoane ce a contribuit la organizarea ediției acestui an și vom depune toate eforturile posibile pentru a promova țara la cel mai înalt nivel în continuare”, a spus Cristian Romanciuc membru al echipei RoboRangers.


Toți participanții au primit medalii și certificate de participare, iar mai multor echipe le-au fost acordate premii speciale:

 • Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: Space DaVinci, I.P.Liceul DaVinci, mun. Chișinău
 • Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
 • Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ARRA, ARRA PRO EDUCATIE IT, Pitesti, România
 • Premiul special pentru „Perseverență”: Centaurii, Asociația Eu codez, Piatra Neamț, România
 • Premiul special pentru „Perseverență”: ENIGMA, IPLT ”Mihai Stratulat”, sat. Boșcana, Criuleni
 • Premiul special pentru „Perseverență”: Just do it, IP Biblioteca „Mihai Eminescu”, Rezina
 • Premiul special „Stea în devenire”:   Tech Brix, IPLT „Dragoș Vodă”, Stăuceni, mun. Chișinău
 • Premiul special „Stea în devenire”: Robovis, IPLT „Visoca”, s. Visoca, Soroca
 • Premiul special „Motivare”: Osiris-AV, Liceul teoretic Andrei Vartic, Ialoveni
 • Premiul special „Motivare”: ROBOTECH, IPLT „Alexandr Pușkin”, mun. Chișinău
 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Țaulean Ema – Robovis, LT Visoca, s. Visoca, Soroca
 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Tighineanu Irina – Innovate X, LT Viorel Cantemir, s.Sofia, Drochia
 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Schitco Svetlana – Fighters și Cyberkings, LT Mihai Viteazul, Chișinău

„Suntem extrem de fericiți să fim parte a acestei inițiative și că oferim suport Guvernului Republicii Moldova pentru a asigura competențe și pregătire de care aveți nevoie pentru viitorul vostru și al țării”, a menționat Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Republica Moldova.

La ediția din acest an, au fost organizate trei competiții semifinale cu o participare totală de 73 de echipe cu 700 de elevi și antrenori din toată țara. 

Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024 #MasterPiece se desfășoară în cadrul Programului Național de Studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul USAID, al Suediei și Marii Britanii în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Sponsori ai acestei ediții sunt: Fundația Orange Moldova, Genial Invest, Premier Energy Distribution, FFW Agency și NeoMatrix.

Organizatorii și gazda evenimentelor sunt Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în peste 100 țări, cu participarea anuală a sute de mii de elevi.

Imprimare