Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în data de 16 august 2023, a fost vizitat de peste 100 de copii din Tabăra „DOR”.
Participanții au avut oportunitatea de a experimenta și descoperi aceste tehnologii, care, la moment, sunt disponibile în 42 de școli din țară.
Copiii au descoperit și au testat echipamentele moderne, precum: Drone, Snap Circuits, Lego, Ochelari VR, Adafruit, Ozobot, Microscop digital, Makey Makey, etc. Echipa Clasei Viitorului i-au ajutat să le testeze și să înțeleagă cum ele sporesc interactivitatea la orele din clasa și cum pot fi aplicate în viața de zi cu zi.
Printre abilitățile pe care le pot obține elevii prin utilizarea echipamentelor și tehnologiilor din „Clasa Viitorului” se numără: gândirea critică și rezolvarea de probleme, colaborarea și comunicarea, precum și adaptabilitatea și învățarea continuă.
Spre exemplu, utilizarea echipamentelor precum Snap Circuits, LEGO și Makey Makey îi învață pe elevi să construiască și să dezvolte proiecte, stimulându-le gândirea creativă și abilitățile de rezolvare a problemelor. Multe dintre echipamentele și tehnologiile create pentru educație necesită colaborare între elevi pentru a atinge obiective comune. Acest lucru le dezvoltă competențe să lucreze în echipă, să comunice eficient și să-și împărtășească ideile. Interacțiunea cu tehnologii în continuă schimbare îi învață pe elevi să fie adaptați la noile inovații și să fie dispuși să învețe în mod constant.
Tabăra „DOR” este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova care constă în organizarea anuală, în luna august, a unui program de vară pentru copiii din diaspora Republicii Moldova și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor – generația a doua de emigranți – cu țara lor de baștină.