Echipa națională de robotică Moldova participă la FIRST Global Challenge în Geneva

96

Echipa de robotică a Moldovei participă la olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge, care se va desfășura la Palexpo center, orașul Geneva (Elveția) în perioada 12-16 octombrie 2022.

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care vor lucra împreună pentru a rezolva cele mai presante probleme din lume, cu care ne confruntăm ca o societate globală.

Tema pentru anul 2022 este „Captarea Carbonului”. Nivelurile CO2 aflate în continuă creștere captează căldura în atmosferă contribuind la încălzirea globală pe scară largă și la schimbările climatice. Acum este momentul să inovăm soluții pentru a avea o planetă mai sănătoasă pentru noi toți. Tema din acest an provoacă echipele FIRST Global să își imagineze viitorul climei Pământului. Având la dispoziție un kit cu piese de robotică standard, echipele construiesc câte un robot robust și versatil, care simulează captarea și stocarea carbonului.

Echipa de robotică care va reprezenta Moldova este alcătuită din cinci elevi pasionați de STEM: Cristian Bragarenco, Sanda Bostan, Nicolae Țurcanu, Vladimir Corduneanu și Mihai Eșanu. Împreună ei au la activ medalii de aur și bronz la diverse competiții, zeci de participări cu locuri premiante la olimpiadele naționale, dar și la olimpiade și concursuri internaționale, sute de ore de cursuri pe tehnologii și de voluntariat, titlul de ambasador și nenumărate participări la activități legate de STEM.

Membrii echipei au fost selectați dintr-un număr inițial de 12 candidați, de către un grup de arbitri și membri ai juriului din cadrul FIRST LEGO League Moldova, cu o vastă experiență în cadrul competițiilor și care au participat la numeroase ediții pe parcursul anilor. Printre criteriile de selecție au fost realizările elevilor și interesul lor pentru robotică, participările anterioare la competiții naționale și internaționale FIRST. Deoarece competiția este una destul de tehnică, au fost luate în considerație rezultatele la competițiile FLL în special premiile pentru „Performanța robotului”.

Echipa Națională a Moldovei a participat începând cu 2017 alături de alte echipele din alte țări la FIRST Global Challenge, reușind în 2018 să câștige o medalie de bronz, iar in 2019 să aducă 3 medalii de aur de la competiția din Dubai, EAU. Membrii echipei de robotică a Moldovei sunt voluntari în cadrul organizațiilor de tineret, ambasadori ai domeniilor STEM și le promovează la diverse activități și evenimente.

Participarea echipei în acest an este coordonată de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” cu susținere financiară din partea Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, partenerii-cheie ai competiției, care susțin inițiativa de la prima ediție. Mai contribuie și oferă suport: FabLab Chișinău, Universitatea Tehnică a Moldovei și FFW Agency.

Imprimare