Republica Moldova realizează pași importanți în modernizarea învățământului din țară. Proiectul pilot „Clasa viitorului” este implementat în 11 licee, începând din 2017, inclusiv la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova. Acest proiect aduce în sălile de clasă tehnologiile și echipamentele digitale, care permit dezvoltarea abilităților necesare pentru cariere de succes în secolul 21.
 

Diseminarea la scară cât mai largă a practicilor educaționale noi și a transformărilor digitale de către instituțiile participante în pilot este una din cheile succesului proiectului. Astfel, #Diez a avut ocazia să asiste la un eveniment public organizat de profesorii și elevii liceului„Mihai Eminescu” din orașul Leova și să se convingă cât de implicați și motivați sunt aceștia să facă altfel de lecții, să folosească echipamentele digitale, devenind mai creativi, sociabili și inventivi.

Lansarea activităților „Clasei Viitorului” de la Leova a fost mult așteptată de elevi, care erau nerăbdători să programeze roboții de care dispun, să facă experimente de laborator digitale, să folosească senzorii și stația meteo digitală pentru a studia diverse probleme și a înțelege mai bine temele de la științe și matematică.

Datorită acestui proiect, care îmbină organic domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică), elevii se implică cu mai mult interes în procesul de studiu, și chiar propun activități inovatoare și creative. Astfel, în cadrul festivității, elevii au adaptat și înscenat povestea „Ridichea” cu implicarea roboților „Ozobot”.

Cu ajutorul echipamentului „MakeyMakey” elevii din clasele gimnaziale au pregătit o demonstrație interesantă a unei lecții de fizică, scopul căreia a fost studierea conectivității electrice a diverselor corpuri: legume, fructe, dar și corpul uman.

O altă activitate captivantă cu participarea tinerilor inventatori de la Leova a fost lecția publică prezentată în cadrul „Clasei viitorului”. La această oră interdisciplinară, care a combinat într-un mod distractiv informatica, fizica și matematica, elevii au studiat mișcarea automobilelor prin intermediul unor prototipuri de radare create și programate de ei, lucrând în echipe. La această activitate participanții au fost familiarizați cu noțiuni precum viteză, inerție, corp de referință, distanță parcursă, timpul de mișcare, aderență la diverse tipuri de suprafețe.

„Clasa Viitorului” este foarte apreciată de copii pentru că în timpul orelor interactive cu folosirea echipamentelor digitale elevii acumulează cunoștințe practice și dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor și de lucru în echipă.

Impresiile au fost împărtășite de elevii, profesorii și directorul liceului.

#Nicu Cociorva, elev în clasa 6

„Activitățile din „Clasa Viitorului” ne provoacă să ieșim din zona de confort și să fim mereu implicați și activi. Înțelegem mai bine tema. Mi-ar plăcea să studiez aici fizica, matematica, biologia și chimia.”

#Irina Iftodi, profesoară de matematică și fizică

„Este mult mai interesant să predau o lecție în „Clasa Viitorului”, este un format nou, iar instruirea se centrează pe elev. De la cretă și tablă am trecut la tehnologii, care dezvoltă creativitatea copiilor, pasiunea pentru tehnologie și inginerie. Elevii au devenit mai descătușați și mai activi în comparație cu lecțiile tradiționale. Telefoanele inteligente se transformă în instrumente de lucru, ajutând elevii să caute informații online, să colecteze date de la echipamente și să interacționeze cu profesorul.”

#Stanislav Lozan, directorul Liceului „Mihai Eminescu”

Proiectul „Clasa Viitorului”mă ajută să-mi realizez un vis – de a moderniza liceul nostru și a deveni un model pentru alte instituții. Prin intermediul proiectului copilul își diversifică cunoștințele și abilitățile, înțelege informația mai ușor, prin pipăit, văzut, auzit. Copilului i se arată încă o cale prin care el să perceapă cum e construită lumea. ”Clasa Viitorului”îmbunătățește relația și interacțiunea dintre profesor și elev.”

Ionela Titirez, manageră pe Dezvoltare, Educație și Antreprenoriat TIC din cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Clasa viitorului” își propune să introducă inovația digitală în procesul de predare-învățare în liceele din întreaga țară. Sperăm că un număr tot mai mare de licee să ia exemplu de la instituțiile de învățământ incluse în proiectul pilot Clasa Viitorului și să devină mai atractive pentru elevi, motivându-i pentru carierele viitorului.

Proiectul pilot „Clasa Viitorului – FutureClassroomLab”(FCL) este implementat cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, a Proiectului de Competitivitate din Moldova (MCP), finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu Fundația Orange Moldova.

Imprimare