La Innovation Camp știința și tehnologiile inovatoare soluționează probleme de business

217

Pe 25 și 26 ianuarie curent, elevii clasei a XI-a, de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Corneliu Catlabuga, Cristian Seinic și Tudor Sclifos însoțiți de profesoara Angela Ojog au participat la „Innovation Camp”.

Atelierul de lucru desfășurat în cele două zile a implicat elevi cu vârstele cuprinse între 15 și 19 ani, care au fost împărțiți în echipe de 6-10 participanți, din diferite localități, care nu se cunoșteau între ei. Aceștia au lucrat la o provocare specifică domeniului de afaceri, au generat idei inovatoare și au schițat un business-plan fezabil, conform tematicii propuse.

În cadrul acestei activități, elevii au avut posibilitatea de a-și dezvolta competențe antreprenoriale, interpersonale, de lucru în echipă, de soluționare a problemelor și abilități de a lucra în termeni foarte restrânși de timp.

Elevii și profesorii s-au convins că Innovation Camp este un instrument extrem de eficient pentru motivarea tinerilor în a găsi soluții inovatoare din punct de vedere științific sau tehnologic pentru problemele de business. De regulă, acest tip de motivare este dificil de obținut în contextul clasic de învățare, totuși este modalitatea perfectă de a educa și încuraja spiritul antreprenorial în comunitatea educațională. Innovation Camp reprezintă, așadar, o legătură directă între mediul de afaceri, instituțiile de educaționale și comunitatea locală.

Pe parcursul primei zile echipele au analizat problema, au avut posibilitatea de a solicita consultanță de la mentorii-voluntari, reprezentanți ai mediului de afaceri. După găsirea cele mai bune soluții, echipele au pregătit o prezentare pentru juriu.

Echipele au fost evaluate după următoarele criterii:

  • Relevanța soluției pentru problema propusă;
  • Caracterul inovator al ideii;
  • Fezabilitatea soluției;
  • Justificarea utilizării tehnologiei pentru rezolvarea problemei propuse;
  • Modul de prezentare și argumentare a soluției în fața juriului.

Trei echipe au acumulat cel mai mare punctaj în rezultatul jurizării și au fost premiate.

Elevul Cristian Seinic, clasa a XI-a a fost unul dintre câștigători, ideile generate de echipa din care a făcut parte au fost apreciate și, respectiv, locul I a fost bine meritat.

Profesorii care au însoțit elevii la eveniment au avut parte de sesiuni de informare despre disciplina „Educația Antreprenorială”, ateliere de lucru și schimb de experiență cu profesorii care deja predau acest obiect.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Universității Tehnice din Moldova și  susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și UK Aid, în colaborare cu organizația Junior Achievement Moldova (JA) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Imprimare