352

110 instituții educaționale din Republica Moldova au fost dotate cu seturi de robotică pentru elevii de toate vârstele, cu ajutorul cărora își vor dezvolta abilitățile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Noile echipamente de robotică conțin senzori, motoare și piese pentru a proiecta și a construi roboți și a elabora proiecte la disciplinele menționate.

Prezent la evenimentul de transmitere a seturilor de robotică, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat.

,,Extinderea programului ne bucură extrem de mult și ne motivează să oferim tot sprijinul necesar pentru integrarea metodelor inovative de studiu în școlile din întreaga țară. Anul viitor vom continua cu noi proiecte de transformare digitală a educației. Cu suportul partenerilor de dezvoltare ne propunem creșterea numărului ,,claselor viitorului”; demararea noilor proiecte inovaționale; dotarea școlilor cu echipamente tehnice, precum și instruirea cadrelor didactice în domeniul educației digitale etc.”, a menționat ministrul.

Dan Perciun a venit și cu un mesaj de apreciere către profesorii prezenți la eveniment. ,,Suntem recunoscători pentru toată contribuția dvs. și pentru faptul că inspirați copiii și tinerii să îndrăgească știința și robotica. Prin entuziasmul și energia de care dați dovadă, puneți temelia și la dezvoltarea cercetării în țara noastră”, a afirmat ministrul.

Dintre cele 110 școli selectate pentru dotări cu noi seturi de robotică, 62 sunt instituții care participă pentru prima oară în cadrul Programului Național de Studiere a Roboticii Educaționale.

Șeful adjunct al Misiunii USAID în Moldova, John Riordan, a menționat că „USAID se bucură că a contribuit la dezvoltarea educației în Moldova și rezultatele pe care le-a obținut până acum.    Suntem încântați să fim parte la crearea și dezvoltarea claselor viitorului atât în comunitățile mari, cât și cele mai mici. Investiția în educație este o investiție inteligentă pentru orice națiune și una absolut critică, deoarece lucrăm pentru a construi un viitor prosper, sigur și democratic pentru toți moldovenii”.

Cele peste 800 de seturi de robotică în valoare de circa 300.000 de dolari au fost oferite de către partenerii de dezvoltare, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, dar și Western NIS Enterprise Fund în cadrul Programului Național de Studiere a Roboticii Educaționale, implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” sub egida Ministerului Educației și Cercetării.

Programul de studiere a roboticii a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014. În prezent, inițiativa este implementată în circa 270 de instituții educaționale din țară. Până acum, au beneficiat peste 40.000 de elevi din nordul, centrul și sudul țării, iar circa 650 de profesori au fost instruiți pentru predarea roboticii în școală.

Tot astăzi, Clasa Viitorului a lansat un nou laborator performant dedicat testării a diferite tehnologii educaționale cu scopul de a identifica cele mai potrivite pentru a fi utilizate la lecțiile de matematică, biologie, fizică, chimie, informatică, etc. În laborator vor avea acces echipe de profesori și elevi din diferite școli pentru a experimenta metodele de studiu ale noilor tehnologii și implementarea acestora în clase. 

Printre echipamentele oferite de laborator sunt ochelari pentru realitate virtuală și augmentată, drone, sisteme de senzori, micro:bit, și Sphero Edu (roboței sub formă de sferă), senzori Pasco și Vernier, sistem interactiv OnEvo floor interactive, Matatalab și echipament adaptat pentru educație incluzivă. Valoarea totală a tehnologiilor este de 100.000 de dolari, oferiți de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Imprimare