Google pentru Educație va fi accesibil pentru profesorii și elevii din întreaga țară. Parteneriatul cu gigantul american Google va facilita educația la distanță în școlile din Republica Moldova

3105

Profesorii și elevii din Republica Moldova vor avea acces gratuit la tehnologiile și instrumentele Google pentru Educație, din pachetul G Suite, care vor facilita predarea, învățarea, evaluarea și interacțiunea participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță, și vor asigura o platformă securizată și eficientă pentru sistemul educațional din Republica Moldova.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și gigantul american Google au anunțat public parteneriatul pentru implementarea Google pentru Educație în Republica Moldova. Parteneriatul cu gigantul american, documentat într-un Memorandum de Înțelegere, a fost facilitat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid prin intermediul Centrului „Clasa Viitorului”, care va asigura consultanță și suport tehnic pentru integrarea reprezentanților instituțiilor de învățământ în procesul de instruire și utilizare a suitei de aplicații Google pentru Educație.

Printre tehnologiile Google de care vor beneficia profesorii și elevii din Republica Moldova se enumeră Google Classroom (interacțiunea între profesori și elevi), Google Meet (organizarea lecțiilor video online), Google Drive (stocarea materialelor pe Cloud și colaborare), Google Sites (organizarea și prezentarea temelor), precum și alte aplicații utile procesului de studiu, care dezvoltă competențe digitale indispensabile în secolul 21. Aplicațiile Google pot soluționa aproximativ 70% din necesitățile tehnologice de învățare online pentru școlile din Republica Moldova.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Igor Șarov: „Parteneriatul cu Google va facilita implementarea la scară largă a aplicațiilor și tehnologiilor Google pentru Educație în școlile din Republica Moldova, atât de necesare în perioada de pandemie în care ne aflăm. Prin acest parteneriat, intenționăm să derulăm un program de formare etapizat, astfel încât să asigurăm instruirea profesorilor din întreaga țară și să consolidăm procesul de educație la distanță.”

Tehnologiile Google pentru Educație au devenit indispensabile în perioada pandemiei oferind utilizatorilor din întreaga lume un nivel înalt de practicabilitate, inovație și flexibilitate. Astfel, numărul utilizatorilor Google pentru Educație a crescut de la 90 de milioane în 2019 la 120 de milioane în 2020.

Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan: „Din numele Guvernului Statelor Unite ale Americii salut parteneriatul dintre gigantul american Google și Guvernul Republicii Moldova în domeniul educației. America este alături de Republica Moldova în lupta cu COVID-19, iar soluțiile Google pentru Educație aduc tehnologiile și inovațiile în școală și sunt intuitive și ușor de utilizat. Aplicațiile Google pentru educație sunt securizate și vor facilita comunicarea online dintre profesori și elevi, oferind o platformă unică și integrată. Astfel, vor fi șterse granițele și barierele dintre orașe și sate și toți vor avea oportunități egale, sistemul educațional devenind mai inclusiv”.

 Google va oferi asistență specializată pentru conectarea școlilor la aplicațiile și tehnologiile Google pentru Educație și va facilita formarea cadrelor didactice și a studenților în utilizarea noilor tehnologii.

În perioada crizei COVID-19, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” în parteneriat cu Google au facilitat acces la suita de aplicații Google pentru Educație pentru 600 de profesori din 150 de școli din Republica Moldova. Astfel, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova au fost realizate o serie de video-uri explicative care au inițiat profesorii în procesul de utilizare a aplicațiilor Google. Până în toamna anului 2020, Ministerul va extinde programul de formare la nivel național și va asigura instruiri etapizate pentru 15.000 de profesori. Formările vor avea loc în perioada 6 august – 15 septembrie 2020, la distanță (online), în grupuri de cel mult 35 persoane, repartizate pe raioane și municipii. Pentru a participa la cursurile de formare, profesorii sunt invitați să se înregistreze pe acest link.

Clasa Viitorului este un proiect de transformare digitală a educatiei, fondat la inițiativa și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, USAID, Suedia, UK aid, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, Fundația Orange Moldova, prin Centrul de Informații Universitare, în parteneriat cu Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED). Proiectul a fost lansat în anul 2017 și presupune crearea în școli a claselor flexibile, în care se experimentează metode interactive de predare-învățare, prin intermediul tehnologiilor digitale, precum și dezvoltarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație, care activează pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creanga”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Tiraspol. Până în present, conceptul Clasa Viitorului a fost implementat în 31 de licee din 21 regiuni ale tarii. Partener tehnologic al Clasei Viitorului este Google.

Imprimare